Избор на устойчива опаковка: ключова стъпка към спасяването на планетата

Очаквано време за четене: 3 min
Sustainability: protecting the environment

Не е преувеличение: правилните решения за опаковане могат значително да повлияят на околната среда. Независимо дали сте собственик на малък бизнес или сте част от МСП, изборът ви има значение. Докато преминаването към LED светлини може да не спаси директно полярната ледена шапка, светът на опаковките предоставя уникална възможност.

През 2023 г. Европейският съюз генерира зашеметяващите 84.3 трилиона тона отпадъци от опаковки – само върхът на айсберга. И така, как можете да сведете до минимум въглеродното въздействие на вашата опаковка? Обърнете внимание на следните ключови фактори:

Намаляване на теглото: Силата на олекотяването

Олекотяването включва намаляване на теглото на материалите или продуктите при запазване на тяхната функционалност. Чрез възприемането на леки опаковки можете да постигнете няколко предимства:

  • Подобрена устойчивост: По-леките опаковъчни материали допринасят за по-зелена планета.
  • Икономия на разходи: Намаленото тегло води до по-ниски транспортни разходи.
  • Опростена логистика: По-лесно боравене и разпространение.

Промяна на материала: от тежко стъкло към по-леки алтернативи

Нека се съсредоточим върху стъклените опаковки – популярен избор за свещи поради своята елегантност и визуална привлекателност. Стъклото обаче е известно, че е тежко и крехко. Представете си товар от опаковани в стъкло продукти, тежащи огромните 40 000 фунта!

Помислете за алтернатива: калаени контейнери за свещи с капаци. Тези контейнери са значително по-леки, което ги прави отличен избор за устойчив дизайн на продукта. Те не само намаляват вашия въглероден отпечатък, но и засилват ангажимента на вашата марка към екологична отговорност.

Разбиране на пълния жизнен цикъл на опаковката

Когато става въпрос за опаковката, нейното въздействие се простира далеч отвъд първоначалното разопаковане. Производителите трябва да променят гледната си точка – да гледат на отварянето на опаковката само като на началото, а не като на края. Чрез избора на правилните материали и дизайн опаковките могат да намерят нова цел, предотвратявайки превръщането им в отпадъци и задръстване на сметищата.

Опаковка от метална тенекия: блестящ пример

Помислете за метална тенекиена опаковка. Клиентите го използват за защита на ценни предмети, сувенири и дори за презареждане. Неговата привлекателност, издръжливост и практичност го правят основен кандидат за повторна употреба. Освен това картонените туби и други опции за опаковане могат да изпълняват множество роли, от саксии за растения до държачи за химикалки.

Поведение на потребителите: повторна употреба срещу Незабавно изхвърляне

Неотдавнашно проучване на We-Pack разкрива обнадеждаваща тенденция: 50% от потребителите активно използват повторно опаковките, демонстрирайки нарастващо осъзнаване на устойчивостта. Само 5% веднага го изхвърлят. Тази промяна в поведението подчертава значението на проектирането на опаковки, които насърчават повторната употреба.

Внимателно изхвърляне

Докато повечето опаковъчни материали в крайна сметка се превръщат в отпадъци, собствениците на фирми трябва да обмислят тяхното въздействие. Пластмасовите опаковки, издържащи десетилетия или дори векове, поставят предизвикателства. За разлика от тях опции като опаковки от крафт хартия са компостируеми и биоразградими. С течение на времето те се разграждат, обогатявайки почвата.

Процес

За бизнеса производственият процес често остава извън полезрението и съзнанието. Много компании разчитат на външни решения за опаковане, оставяйки ги в неведение за това как се произвежда тяхната опаковка и нейното въздействие върху околната среда.

Въпреки предизвикателствата, можете активно да допринесете за устойчивостта. Сертифицирано устойчиви опции за опаковане са лесно достъпни на пазара. Изборът на тези възможности не само отговаря на вашия екологичен ангажимент, но също така изпраща мощно послание към вашите клиенти.

Рециклируемост

Въпреки че рециклирането само по себе си няма да реши екологичната криза, то значително намалява вредата. Ето къде металът блести като опаковъчен материал. Внушителните 80% от всички произведени метали остават в обращение, избягвайки депата и отпадъците. Това е жизненоважен компонент на кръговата икономика – свидетелство за отговорни бизнес практики.

Надяваме се, че това ви помага да разберете ключовите фактори, които трябва да имате предвид, за да сте сигурни, че изборът ви на опаковка ще допринесе за един по-екологичен свят.


Може да харесате още Виж всички

Sustainability: protecting the environment

Избор на устойчива опаковка: ключова стъпка към спасяването на планетата

Не е преувеличение: правилните решения за опаковане могат значително да повлияят на околната среда. Независимо дали сте собственик на малък бизнес или сте част от МСП, изборът ви има значение. Дока...

Repurposed clip lid packaging

Отключване на потенциала: 8 креативни начина да пренастроим нашата опаковка

Подбрахме вълнуващи идеи за повторно използване на нашите опаковки, които можете да споделите с клиентите си.

Bespoke sweet packaging with a cardboard selection box

Научете 10 трика, за да плените клиентите с опаковката на вашия продукт

Научете тайните на открояващия се дизайн на опаковката.