Избор на устойчиви опаковки: Ключова стъпка към спасяването на планетата

Очаквано време за четене: 3 min
Sustainability: protecting the environment

Не е преувеличено: правилните решения за опаковане могат да окажат значително въздействие върху околната среда. Независимо дали сте собственик на малък бизнес, или сте част от МСП, вашият избор е от значение. Макар че преминаването към LED светлини може и да не спаси пряко полярната ледена шапка, светът на опаковките предоставя уникална възможност.

През 2023 г. Европейският съюз ще генерира зашеметяващите 84.3 трилиона тона отпадъци от опаковки - това е само върхът на айсберга. И така, как можете да намалите въглеродното въздействие на опаковките си? Вземете предвид следните ключови фактори:

Намаляване на теглото: Силата на олекотяването

Олекотяването обхваща намаляване на теглото на материалите или продуктите при запазване на тяхната функционалност. С използването на олекотени опаковки можете да постигнете няколко предимства:

  • Подобрена устойчивост: Олекотените опаковъчни материали допринасят за по-екологична планета.
  • Спасяване на разходи: Намаленото тегло води до по-ниски транспортни разходи.
  • Улеснена логистика: По-лесна обработка и дистрибуция.

Превключване на материали: От тежко стъкло към по-леки алтернативи

Насърчаваме се върху стъклените опаковки - популярен избор за свещи поради тяхната елегантност и визуална привлекателност. Стъклото обаче е много тежко и крехко. Представете си товар от опаковани в стъкло продукти с тегло 40 000 фунта!

Разгледайте една алтернатива: контейнери за свещи с капаци. Тези контейнери са значително по-леки, което ги прави отличен избор за устойчив продуктов дизайн. Те не само намаляват въглеродния отпечатък, но и засилват ангажимента на марката ви за екологична отговорност.

Познаване на пълния жизнен цикъл на опаковката

Когато става въпрос за опаковка, нейното въздействие се простира далеч отвъд първоначалното разопаковане. Производителите трябва да променят гледната си точка - да възприемат отварянето на опаковката само като начало, а не като край. Чрез избора на правилните материали и дизайн опаковките могат да намерят ново предназначение, като се предотврати превръщането им в отпадъци и запушването на сметищата.

Метална калаена опаковка: Един блестящ пример

Премислете опаковката от метална ламарина. Клиентите го използват за опазване на ценни предмети, сувенири и дори за зареждане. Неговата привлекателност, издръжливост и практичност го правят основен кандидат за повторна употреба. Освен това картонените тръби и други видове опаковки могат да изпълняват различни функции - от саксии за растения до поставки за химикалки.

Поведение на потребителите: Повторна употреба срещу. Незабавно изхвърляне

Неотдавнашно проучване на We-Pack разкрива окуражаваща тенденция: 50 % от потребителите активно използват опаковките повторно, което показва нарастваща осведоменост за устойчивостта. Само 5% го изхвърлят веднага. Тази промяна в поведението подчертава значението на проектирането на опаковки, които насърчават повторната употреба.

Премислено изхвърляне

Въпреки че повечето опаковъчни материали в крайна сметка се превръщат в отпадъци, собствениците на предприятия трябва да вземат предвид тяхното въздействие. Пластмасовите опаковки, които издържат десетилетия или дори векове, представляват предизвикателство. За разлика от тях опаковките от крафт хартия могат да се компостират и биоразграждат. С течение на времето те се разграждат и обогатяват почвата.

Процес

За предприятията производственият процес често остава извън полезрението и съзнанието. Много компании разчитат на външни решения за опаковане, поради което не са наясно с начина, по който се произвеждат опаковките им, и с тяхното въздействие върху околната среда.

Въпреки предизвикателствата, вие можете активно да допринесете за устойчивостта. На пазара се предлагат лесно сертифицирани устойчиви опаковки. Изборът на тези продукти не само е в съответствие с вашия ангажимент за опазване на околната среда, но също така изпраща силно послание към вашите клиенти.

Рециклируемост

Въпреки че рециклирането само по себе си няма да реши екологичната криза, то значително намалява вредите. Ето къде металът блести като опаковъчен материал. Впечатляващите 80% от всички произведени метали остават в обращение, като се избягват депата и отпадъците. Това е жизненоважен компонент на кръговата икономика - свидетелство за отговорни бизнес практики.

Надяваме се, че това ще ви помогне да разберете ключовите фактори, които трябва да вземете предвид, за да сте сигурни, че вашият избор на опаковки ще допринесе за един по-зелен свят.


Може да харесате още Виж всички

Ferrero Roche

Corporations Across EU Embrace Sustainable Packaging

Big brands are now exploring sustainable packaging. Discover more.

Heart shaped tin packaging

Метални плочи: Най-добрият избор на опаковка за потребителите в ЕС

Проучете причините за нарастващата популярност на металните опаковки сред вашите клиенти.

Sustainability: protecting the environment

Избор на устойчиви опаковки: Ключова стъпка към спасяването на планетата

Не е преувеличено: правилните решения за опаковане могат да окажат значително въздействие върху околната среда. Независимо дали сте собственик на малък бизнес, или сте част от МСП, вашият избор е ...