Разбиране на устойчивото опаковане: Задълбочен поглед

Очаквано време за четене: 7 min
Sustainable packaging

Какво е устойчиво опаковане?

Рециклируемите, компостируемите и биоразградимите опаковки може да звучат подобно, но имат ясни разлики. Всеки тип устойчива опаковка влияе по различен начин на вашата марка, клиенти и планетата.

Според последните статистически данни до 2030 г. изменението на климата може да стане необратимо. Потребителите са наясно с това и имат желание да адаптират начина си на живот, включително подкрепа на бизнеси, които правят устойчив избор.

Изборът на устойчива опаковка е похвално и етично решение за всеки бизнес. Той е в съответствие с основен икономически принцип: предлагайте това, което клиентите изискват. Въпреки това е от решаващо значение да се избягват капани като зелено измиване и преразход. За да навигирате тук, трябва да:

  • Разберете различните термини, свързани с екологични опаковки
  • Признайте важността на тези термини
  • Научете за предимствата на различните видове устойчиви опаковки

В тази статия ще разгледаме всичко, което трябва да знаете за устойчивото опаковане.

Обяснение на устойчивото опаковане

Устойчивата опаковка се отнася до всеки дизайн на опаковка, който подобрява устойчивостта. Правилният избор на опаковка ще има по-дълъг жизнен цикъл. Устойчивите материали са екологични решения, които обикновено водят до намален въглероден отпечатък и по-ниски емисии на парникови газове по време на производството.

Видове устойчиви опаковки

Има три основни вида устойчиви опаковки, които фирмите трябва да имат предвид:

Рециклируема опаковка

Рециклируемите материали предотвратяват попадането на отпадъци в депата, като превръщат отпадъците в нови материали. Не всяко рециклиране обаче е еднакво. Например, въпреки че пластмасата е технически рециклируема, 55% от пластмасовите отпадъци все още се озовават в сметищата. Следователно проучването на алтернативи е от съществено значение.

Метални опаковки

Както стоманата, така и алуминият могат да се рециклират безкрайно, което означава, че могат да бъдат повторно използвани и преназначени безброй пъти без разграждане. В момента 80% от произведения метал все още се използва. Други материали, като картон, могат да бъдат рециклирани само ограничен брой пъти, но въпреки това предлагат значителни ползи за околната среда.

Картонена опаковка

Дърветата абсорбират въглерод от атмосферата и когато се събира за опаковане, този въглерод се заключва за целия живот на опаковката. Използването на сертифицирани от FSC картонени продукти помага за засаждането на допълнителни дървета, подпомагайки обръщането на обезлесяването и задържането на повече въглерод. Въпреки че картонът в крайна сметка се биоразгражда, той не замърсява океаните и не се натрупва в сметищата като пластмасата.

Рециклирането има за цел да намали емисиите на CO2 по време на производството:

  • Рециклирането на алуминий спестява 90% от емисиите
  • Рециклирането на калай спестява 70% от емисиите

Рециклирането запазва и други ресурси. Например рециклирането на картон спестява 7000 тона вода на тон картон. Обратно, рециклирането на пластмаса генерира повече CO2, отколкото използването на нов материал. Въпреки че пластмасата е необходима за много продукти, тя не е от съществено значение за опаковката.

Каай, алуминий и картон са рециклируеми материали, които поддържат кръговата икономика и са от полза за околната среда. Биопластмасите също стават често срещани в опаковъчни продукти като алуминиеви бутилки.

Ключови статистики за рециклиране

  • 48% от общинските отпадъци в ЕС са били рециклирани през 2020 г.
  • От 2000 г. отпадъците, изпращани на сметища в Европа, са намалели с над 50%.
  • Само осем европейски държави имат нива на рециклиране над 50%.
  • Процентът на рециклиране на метала в цяла Европа е 79%, което го прави най-рециклираният материал.
  • Всеки тон рециклирана стомана спестява 1,67 тона CO2.

Ползи от рециклирането

  • Намалява въглеродните емисии
  • Някои материали, като въглерод, могат да задържат въглерод за години или десетилетия
  • Калай и алуминият могат да се рециклират неограничено време, като се поддържа кръговата икономика
  • Запазва природни ресурси като дървен материал и вода

Биоразградими опаковки

Едно от големите екологични предизвикателства днес е огромното количество отпадъци, които завършват на сметищата. През 2020 г. 18% от всички отпадъци в Европа са били изпратени на сметища. За смекчаване на това е изключително важно да се вземат предвид опаковки, които са биоразградими.

Биоразградимите опаковки са направени от естествени материали, които се разграждат естествено и по екологичен начин. При подходящи условия микроорганизмите разграждат тези материали. Тъй като биоразградимите продукти се разграждат с течение на времето, те не задръстват сметищата и помагат за намаляване на генерирането на отпадъци. Освен това те пестят енергия и масло по време на производството.

Биоразградимите продукти също водят до по-ниски нива на замърсяване. Много от тези материали се разпадат на нетоксични компоненти, намалявайки замърсяването на водата и въздуха.

Има обаче някои съображения при избора на биоразградими опаковки:

  • Биоразградимите материали могат да се разлагат само при определени условия, като определени температури или химикали. Ако бъдат оставени на сметището, може да оставят малки пластмасови парчета.
  • Терминът „биоразградим“ е широк и може да се отнася за различни продукти, някои по-щадящи околната среда от други.
  • Времето за разлагане на биоразградимите опаковки варира в широки граници, от седмици до десетилетия, в зависимост от материала и условията.

Въпреки тези точки, биоразградимите опаковки остават екологосъобразна опция за компаниите, като ползите надвишават недостатъците.

Какво представляват биопластмасите?

Биопластмасите се правят от биологични вещества вместо петрол. Пластмасата се счита за биоразградима, ако може да се разтвори във вода, биомаса или въглероден диоксид в рамките на определен период от време. Биоразградимостта на даден материал зависи от неговия състав, производствен процес и възможности за обработка.

Полимлечната киселина (PLA) е често използвана биопластмаса поради лесната й обработка. В опаковъчната промишленост PLA често се използва за прозорци на сладки или хранителни пакети. PLA опаковките също могат да се компостират при промишлени условия и не произвеждат токсични изпарения, когато бъдат унищожени. Средно биоразградимите пластмасови продукти генерират 68% по-малко парникови газове в сравнение с продуктите на петролна основа.

Препоръчително е да се свържете с доставчици, предлагащи биоразградими опаковки, за да научите за материалите и времето им на разлагане, за да сте сигурни, че са подходящи за вашата марка.

Биоразградими статистики

  • Търсенето на биоразградими пластмаси нараства с приблизително 9% годишно между 2018 г. и 2023 г.
  • До 2025 г. индустрията за биопластмаси се очаква да струва 27,9 милиарда щатски долара.
  • До 2030 г. биопластмасите ще представляват 10% от общо използваните пластмаси.
  • Секторът на твърдите опаковки стимулира глобалното търсене на биопластмаси, като представлява 57% от производството.
  • Прогнозира се PLA да постигне най-висок темп на растеж на приходите между 2020 г. и 2027 г.

Предимства на биоразградимите материали

  • Биоразградимите продукти се разграждат и не се натрупват в сметищата или замърсяват океаните.
  • Те водят до по-малко производство на отпадъци и по-ниски емисии на парникови газове.
  • Използването на биоразградими продукти повишава горивната ефективност, тъй като производственият процес изисква по-малко енергия.
  • Много биоразградими материали също могат да се компостират.

Разбиране на Greenwashing

Greenwashing е практика, при която марките се рекламират като щадящи околната среда, без да оказват реално, значително или измеримо въздействие върху околната среда. Това е проблем в опаковъчната индустрия, където много организации неправилно етикетират или продават своите опаковки като:

  • Устойчив
  • Зелен
  • Щадящи околната среда
  • Компостируем
  • Разградим
  • Рециклируем

За да се борят с зеленото измиване, правителствата въведоха официални сертификати за устойчиви опаковки. Например, сертифицираните компостируеми опаковки ще показват специфичен символ (напр. символ на разсад).

Ако не сте сигурни дали даден продукт може да се компостира, консултирайте се с вашия доставчик или използвайте официална база данни от организации като Din Certco и OK Compost. Официалното сертифициране е единственият начин да се гарантира, че опаковката е наистина „щадяща околната среда“ или „устойчива“.

Съвети за избор на правилната устойчива опаковка

Изберете сертифицирани продукти Независимо дали избирате опаковки от калай, алуминий, картон или крафт хартия, уверете се, че тези продукти имат официален сертификат. Този сертификат ще потвърди, че те са рециклируеми, компостируеми или биоразградими. Ако се съмнявате, свържете се с вашия доставчик, за да проверите сертификата.

Мислете отвъд материалите Когато се стремите към устойчивост, помислете не само за опаковъчните материали. Проучете доставчиците, за да се уверите, че те наистина са ангажирани с опазването на околната среда и могат да предложат партньорство, с което можете да се гордеете.

Не се поддавайте на ниската цена Въпреки че е налична устойчива опаковка на ниска цена, тя може да не е най-добрият вариант за вашата марка или клиенти. Повече инвестиране във висококачествени устойчиви опаковки може да демонстрира ангажимента на вашата марка към по-зелено бъдеще.

Научете повече

Надяваме се, че сте намерили тази статия за информативна. В Tinware Direct ние се стремим да предоставим най-добрите избори за зелени опаковки за вашата марка. Търсите ли перфектната опаковка за вашите продукти? Свържете се и ние ще се радваме да ви помогнем.

Често задавани въпроси

Какво е устойчиво опаковане? Устойчивото опаковане се отнася за всеки опаковъчен материал, който е екологичен и поддържа кръговата икономика. Това обикновено означава, че е рециклируем, многократно използваем или биоразградим.

Устойчива ли е стъклената опаковка? Стъклената опаковка обикновено се счита за устойчива. Теглото му обаче може да увеличи въглеродните емисии по време на транспортиране.

Колко по-скъпо е устойчивото опаковане? Въпреки че 43% от марките са загрижени за цената на устойчивото опаковане, то не винаги е по-скъпо. В дългосрочен план това може да спести пари. В краткосрочен план можете да намалите разходите, като намерите правилния доставчик.

Как опаковката може да бъде по-устойчива? За да направите опаковката си по-устойчива, съсредоточете се върху по-леки материали, дизайни от един материал и ефективни производствени процеси. Избягвайте загубата на материали, като изберете правилния материал за всеки продукт.

Как устойчивото опаковане помага на околната среда? Устойчивото опаковане помага на околната среда чрез:

  • Намаляване на отпадъците в депата
  • Намаляване на въглеродните емисии по цялата верига на доставки
  • Подкрепа на кръгов икономически модел, при който се губят минимални материали


    Може да харесате още Виж всички

    Sustainable packaging

    Разбиране на устойчивото опаковане: Задълбочен поглед

    Открийте всичко, което трябва да знаете за различните видове устойчиви опаковки.

    Image of hand pushing plastic packaging away

    Преход от пластмасови към екологични опаковки: Ръководство в пет стъпки

    Открийте основните стъпки за премахване на пластмасовите опаковки от вашите бизнес операции и приемане на екологични алтернативи за опаковане.

    Forest with sustainable packaging images

    Екологичните опаковки са от решаващо значение за компаниите за бързооборотни стоки

    Тъй като марките намират за предизвикателство да постигнат целите си за устойчивост, акцентът върху подходящите опаковки от компаниите за бързооборотни стоки става все по-очевиден.