Преход от пластмасови към екологични опаковки: Ръководство в пет стъпки

Очаквано време за четене: 3 min
Image of hand pushing plastic packaging away

Консенсусът е ясен: Потребителите във всички сектори призовават за екологично чисти опаковки. Това налага цялостно преразглеждане на настоящия подход към опаковането за много фирми.

Все още ли използвате пластмасови опаковки в бизнес операциите си? Ако е така, време е да помислите за преминаване към по-екологични алтернативи.

В Tinware Direct сме посветени на това да ви помогнем да разработите стратегически план, който прави този преход възможно най-безпроблемен и лесен в рамката на вашия бизнес.

Стъпка 1: Оборудвайте се със знания 

Независимо дали сте човек, който взема решения или трябва да убедите важни заинтересовани страни във вашата компания, разбирането на основните факти за пластмасовите опаковки е жизненоважно. Ето някои мощни статистически данни, които ще затвърдят вашия случай:

  • През 2021 г. всеки жител на ЕС е произвел приблизително 188,7 kg отпадъци от опаковки.
  • Обезпокоителните 46% от опаковките попадат на сметищата, а 22% се управляват зле.
  • Приемането на повторната употреба на опаковки може да намали емисиите на парникови газове с впечатляващите 69%.
  • Модификациите в опаковката могат да доведат до 30% намаление на емисиите от обхват 3.
  • Преобладаващите 90% от потребителите са повлияни от използването на метални опаковки за продукти на рафтовете на дребно - те признават нейната устойчивост!
  • Екологичното опаковане повишава ефективността на производството и намалява разходите.

Стъпка 2: Определяне на оптималните материали и решения

Sustainable packaging

Следващата стъпка включва определяне на най-подходящите материали и решения за вашето предприятие. Има разнообразие от екологични опаковъчни материали, от които да избирате, като например:

  • Картонена опаковка
  • Метални опаковки (като калай и алуминий)
  • Компостируеми биоматериали Всеки избор има своя уникален набор от плюсове и минуси. Някои са лесно рециклируеми, докато други са напълно биоразградими. Металните опаковки, включително тенекия и алуминий, са здрав вариант, докато картонените опаковки са привлекателни за по-младите, екологично осъзнати потребители. Следователно е важно да се извърши задълбочено проучване, преди да се спрете на оптималния избор.

Стъпка 3: Разберете основните си нужди от опаковки 

Когато избирате подходящия опаковъчен материал, вземете предвид специфичните нужди на продуктите, които предлагате. Например, ако предлагате на пазара козметичен продукт на водна основа, като лосион или сапун, жизненоважно е да изберете екологично решение за опаковка с водоустойчива подложка. Облицовката EPE ще предотврати всякакви течове по време и след транспортиране. Ако целта ви е да създадете дизайн от висок клас за вашите продукти, тенекиената опаковка е превъзходен избор. Tinplate обединява визуалната привлекателност на калая с устойчивостта на стоманата, което води до примамлив краен дисплей. Когато избирате опаковка, вземете под внимание аспекти като:

  • Размер
  • Издръжливост
  • Външен вид
  • Достъпност

Стъпка 4: Потопете се в иновативни, влиятелни дизайнерски опции 

Опаковката е мощна среда за ангажиране с вашите клиенти. Той предава ясно послание и може да промени имиджа на вашата марка. Може също така да помогне за разширяване на проникването ви на пазара. Ето защо промяната във вашия опаковъчен материал трябва да се разглежда като шанс за иновация. Независимо дали избирате опаковка по поръчка или готова опаковка, винаги можете да намерите идеалната опаковка, за да направите продукта си популярен. Ако изберете метална опаковка, вземете това твърдение присърце.Със сигурност ще привлечете вниманието на всеки клиент!

Стъпка 5: Намерете идеалния доставчик 

След като сте разбрали как да изберете материала, време е да започнете да търсите доставчици. От съществено значение е да намерите доставчик, на който можете да разчитате, и да избягвате тези, които правят подвеждащи твърдения за устойчивост. Освен това преценете дали дадена компания предоставя:

  • Правилният избор на склад
  • Бърз обрат
  • Висококачествени продукти Не забравяйте, че всеки проблем с вашия доставчик може да има ефект на доминото върху вашата верига за доставки, като повлияе на цялостното представяне на вашия бизнес и в крайна сметка на обратната връзка с клиентите.

Стъпка 6: Просветете целевия си пазар 

Клиентите често се страхуват от неизвестното и може да се притесняват от промените в компанията. Дори ако ползите са ясни, незначителна промяна като нов дизайн на опаковката може потенциално да доведе до значителен спад в продажбите. За да се противопоставите на това, жизненоважно е да информирате клиентите си за предимствата на металните или картонени опаковки и мотивите зад тази промяна. Ако включите това във вашия маркетингов план, това ще проправи пътя за пазарен триумф.

Преминаването от пластмасови опаковки към картонени туби или метални контейнери може да изглежда като смущаваща задача, която се нуждае от правилната подкрепа. Ако желаете да се задълбочите и да потърсите насоки от експерти по опаковане, не се колебайте да се свържете с нашия екип днес. Ние сме готови да ви помогнем да се ориентирате към устойчиво бъдеще. 🌍💼


Може да харесате още Виж всички

Sustainable packaging

Разбиране на устойчивото опаковане: Задълбочен поглед

Открийте всичко, което трябва да знаете за различните видове устойчиви опаковки.

Image of hand pushing plastic packaging away

Преход от пластмасови към екологични опаковки: Ръководство в пет стъпки

Открийте основните стъпки за премахване на пластмасовите опаковки от вашите бизнес операции и приемане на екологични алтернативи за опаковане.

Forest with sustainable packaging images

Екологичните опаковки са от решаващо значение за компаниите за бързооборотни стоки

Тъй като марките намират за предизвикателство да постигнат целите си за устойчивост, акцентът върху подходящите опаковки от компаниите за бързооборотни стоки става все по-очевиден.